Hur kan en student använda delningsekonomi?

Student

Att utnyttja kraften i delningsekonomi kan vara både lönsamt och klimatsmart

Studentstäderna börjar sakta men säkert fyllas på igen inför höstterminens start. En start som för många inte enbart innebär akademiska utmaningar utan även ekonomiska. En ny undersökning visar nämligen att studenter i Stockholm går back med över 2 000 kronor per månad[1].  Hur kan en student använda delningsekonomi? Teknikföretaget Freetrailer ger därför sina bästa tips på hur man med hjälp av delningsekonomi lättare kan klara en mindre budget.  

Att samnyttja varor genom lån, delning och uthyrning är smart att göra som student med oro kring sin ekonomi. Delningsekonomins olika tjänster har snabbt blivit populära bland annat på grund av de ekonomiska fördelarna. Ett exempel på detta är nya siffror från Freetrailer, som erbjuder gratis utlåning av släpvagnar. Det senaste året har antalet utlåningar i den populära studentstaden Uppsala ökat med 91 procent.

– Delningsekonomiska tjänster är verkligen något att hålla utkik efter som student. Många företag kan använda de resurser och produkter de har för att erbjuda studenter den här typen av lösningar. Som student dyker utgifter som skolmaterial, flytt till ny stad och boende alltid upp. Då är det tacksamt att som konsument bli erbjuden lösningar som gör stor skillnad för en tajt budget, säger Johan Wijkander Country Manager Sverige på Freetrailer.

Enligt en undersökning utförd av Göteborgs Universitet har pandemin bidragit med en ökad oro över sin ekonomi bland studenterna. Detta anger 50 procent av de svarande. Med skolstarten runt hörnet ger därför Freetrailer tips på olika delningsekonomiska tjänster som kan omfamnas av oroliga studenter.

Svenskarna vill dela

Freetrailer ger sina bästa tips

Kurslitteratur – den oväntade utgiften  

Listan på böcker som ska inhandlas och priserna kan ofta komma som en chock för studenterna. Även om universitet frekvent rekommenderar en ny upplaga går dessa att hitta begagnade från tidigare kursdeltagare och företag som lånar ut begagnade böcker. Glöm inte att ta reda på om boken kommer behövas för hela kursen. Ofta räcker det att låna boken från det lokala biblioteket under en kort period.

Flytten till en ny stad

Att flytta till sin nya studentstad innebär även att börja packa flyttlådorna. Insikten att man har fler saker än vad man trodde dyker mer än sällan upp. Att frakta med allt på tåget eller i bilen kan därför bli en utmaning. Freetrailer erbjuder gratis lån av släpvagnar vilket kan göra stor skillnad när packlasset går iväg. 

Piffa upp korridorsrummet

Korridorsrummet på 10 kvm kan lätt kännas trist och opersonligt. Att sätta upp en tavla eller renovera byrån du fick av dina föräldrar kan göra stor skillnad. Gör därför lite research på om byggföretag i området erbjuder utlåning av allt från hammare till penslar. Beijer Bygg i Uppsala är ett exempel på företag som med hjälp av Freetrailer även erbjuder gratis lån av släpvagnar för att frakta hem materialet. Så här kan en student använda delningsekonomi.

Kläder för hela terminen

Det finns en uppsjö av klädbutiker som erbjuder uthyrning av kläder och accessoarer. Detta beror inte endast på de ekonomiska fördelarna utan har även hållbarhet som en bakomliggande faktor. På så sätt har du alltid en uppdaterad garderob utan att slita på plånboken eller miljön.

Matkostnaderna

Att fylla på det tomma kylskåpet kan bli dyrare än vad man trott. Samla dina nya vänner, hyr en bil i några timmar och storhandla allt ni kan tänkas behöva. Fyll på med frysvaror som snabbt går att tillaga när ni sedan har fullt upp med tentor. Detta knep kan användas både för mathandling på ICA och inredning på IKEA. Båda butikerna erbjuder även gratis lån av släpvagn i flera städer i Sverige. Perfekt om bilen blir full efter besöket.

Relaterade nyheter

Ta del av senaste nytt från Freetrailer

Följ oss på sociala medier

Line with QR code
Download Freetrailer App Sweden
Download App Sverige

Kom igång direkt! Skanna QR koden här eller sms:a ”Freetrailer” till 72626 så skickar vi en länk till appen