Här är sakerna svenskarna delar med andra

Svenskarna vill dela

Hammare, hjul och häcksax... och släp

Delningsekonomiska tjänster växer snabbt och blir allt mer etablerade i samhället. Men vad är det svenskarna delar med andra? Teknikföretaget Freetrailer har i sin nya undersökning tagit tempen på 1 005 svenskar för att se vilka produkter man främst kan tänka sig att använda genom delningsekonomiska tjänster – och vilka man absolut inte vill dela med andra.

Att dela tjänster med andra med hjälp av delningsekonomi är en oerhört smart lösning som blivit allt mer populärt. Dessa tjänster syftar till att samnyttja varor genom uthyrning, delning eller lån. Det är alltså ett alternativ till att äga saker själv Det visar sig att så mycket som 60 procent av de svarande kan tänka sig att använda delningstjänster. Undersökningen visar dock att det finns stora skillnader generationerna mellan. Den äldre generationen kan främst tänka sig att dela fordon, redskap och verktyg med andra. Medan kontorsyta, hemelektronik och underhållning/media är något de helst behåller för sig själva, något som den yngre generationen i högre utsträckning kan tänka sig att dela.

– Att allt fler svenskar kan tänka sig att använda delningsekonomiska tjänster ser vi som otroligt positivt. Vår undersökning visar att allt fler har upptäckt de positiva effekterna som finns i att dela prylar som verktyg och fordon. Framför allt är det bättre för plånboken och miljön eftersom att du kan låna sakerna vid behov istället för att själv köpa saker som sedan står och dammar hemma, säger Johan Wijkander, Country Manager Sverige på Freetrailer.

Freetrailer släputhyrning

Topp 3: Det vil svenskarna dela

Trots att de flesta kan tänka sig att dela saker med andra och att delningsekonomiska tjänster blivit allt mer etablerat, finns det vissa saker svenskarna gärna behåller för sig själv. Kläder är en sådan grej. Så mycket som 43 procent kan inte tänka sig att dela kläder med andra. Även att låna ut sin bostad är svenskarna något skeptiska mot – framför allt den något älde generationen. I åldergruppen 50-59 svarar 35 procent att de inte kan tänka sig att låna ut sin bostad. Jämförelsevis är det endast 26 procent i åldersgruppen 18-29.

Topp 3: Det vill svenskarna dela                                  Topp 3: Det vill svenskarna inte dela

  1. Verktyg och redskap 36 %                                         1. Kläder                             43 %
  2. Fordon 31 %                                                                 2. Bostad                            31 %
  3. Fritidsartiklar 22 %                                                      3. Inredning                        30 %

Relaterade artiklar

Relaterade nyheter

Ta del av senaste nytt från Freetrailer

Följ oss på sociala medier

Line with QR code
Download Freetrailer App Sweden
Download App Sverige

Kom igång direkt! Skanna QR koden här eller sms:a ”Freetrailer” till 72626 så skickar vi en länk till appen