Nu våras det för att hyra släpvagnar

Det våras för släpvagnar

Trycket på att hyra släpvagnar har ökat markant

Högsäsongen för att låna eller hyra släpvagnar är i antågande och teknikföretaget Freetrailer förbereder sig nu inför en rekordmånad i april. Vårstädning i kombination med en pågående pandemi där allt fler jobbar hemifrån gör att trycket på att hyra släpvagnar har ökat markant. I samband med detta tipsar Freetrailer även om vad man bör tänka på när det är dags att köra släpvagn för första gången.

Runt om i landet pågår vårstädningarna för fullt. Nya utemöbler till terassen, turer till återvinningscentralen och gammalt bråte som ska bort. Vårvädret sätter onekligen fart på svenskarna. Detta är något som även märks tydligt på släpvagnsuthyrningen som nu tagit rejäl fart.

Under april månad 2020 steg Freetrailers utlåning av släpvagnar med hela 21 procent jämfört med året innan. En ökning som företaget nu räknar med att överträffa i år. Anledningarna till högtrycket på släpvagnar är flera. Bland annat är det ett led i att delningsekonomi blivit en stark trend och att låna eller hyra istället för att äga är både mer ekonomiskt och hållbart. En annan faktor är coronapandemin och det faktum att fler spenderar allt mer tid i hemmet:

– Det har varit ett mycket speciellt år och många har spenderat mer tid än vanligt på hemmaplan. Det i sin tur bidrar till att fler är mer benägna att fixa i ordning i hemmet eller trädgården. Samtidigt är det få som äger en släpvagn och att då smidigt och kostnadsfritt kunna låna en är en tjänst som många bevisligen uppskattar. Redan nu så har vi sett en markant ökning i utlåning av släpvagnar och allt talar för att april blir en ny rekordmånad, säger Johan Wijkander, Nordic Area Manager på Freetrailer.

Det våras för släpvagnar

3 tips till förstagångshyraren

Det är inte alltid enkelt att veta vad man bör tänka på när man lånar eller hyra släpvagnar för första gången. För att underlätta ger Freetrailers Johan Wijkander här sina tre bästa tips till förstagångshyraren.

  1. Kolla att allt sitter som det ska
    Var noga med att kulhandsken verkligen har klickat på dragkroken. Testa detta genom att försöka lyfta släpvagnen uppåt när den sitter på bilen. Kontrollera sedan att elkabeln mellan bil och släp är rätt kopplad och fungerar som den ska samt att säkerhetsvajern sitter fast ordentligt. Hissa sedan upp stödhjulet.  

  1. Ha koll på vikten
    Var noggrann med att kontrollera släpvagnens skattevikt och dragbilens tjänstevikt. Den totala vikten får aldrig överstiga 3500 kg om du enbart har ett B-körkort. Undersök sedan hur mycket du maximalt får lasta på släpvagnen. Den totala lastvikten får exempelvis aldrig överstiga 390 kg på våra skåpsläp, 480 kg på våra öppna släp och 1090 kg på Boggie-släpen med 4 hjul. Överskrider man det eller kör med ett släp som har en för hög skattevikt kan man få böter.

  1. Sänk farten!
    Tänk på att hålla ner hastigheten. Inte enbart för att du endast får köra i 80 km/h med ett fullastat släp utan framförallt för att du bör vänja dig vid att köra med släp i lagom hastighet. Tänk på att det är stor skillnad mot att köra bil utan släp.
Freetrailer app

Relaterade artiklar

Relaterade nyheter

Ta del av senaste nytt från Freetrailer

Följ oss på sociala medier

Line with QR code
Download Freetrailer App Sweden
Download App Sverige

Kom igång direkt! Skanna QR koden här eller sms:a ”Freetrailer” till 72626 så skickar vi en länk till appen