Kjøring med tilhenger setter rekord: Slik unngår du ulykker

Kjøring med tilhenger setter rekord: Slik unngår du ulykker

Gode råd for kjøring med tilhenger

Tilhengere er mer populære enn noensinne i Norge. De mange tilhengerne på veiene øker risikoen for uhell, men med litt planlegging, noen gode råd og litt erfaring mener Freetrailer alle kan kjøre trygt med tilhenger.

Aldri før har det vært så populært å kjøre med tilhenger på norske veier. Antall hengere kjøpt av norske husstander har økt med 24 prosent de siste 10 årene. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Totalt er det i dag rundt 1.517.000 registrerte tilhengere i Norge.

Stig Søeborg er servicesjef for Danmarks største tilhengerutlånsselskap, Freetrailer, som med 52.826 tilhengerutlån bare i år er sterkt representert også i Norge, Ifølge ham kan det økende antallet tilhengere i verste fall føre til flere trailerrelaterte uhell. Men til tross for de dystre utsiktene, er ikke utviklingen noe som bekymrer servicesjefen.

– Uhell med tilhengere skjer oftest når folk blir stresset. Alle kan lære seg å kjøre trygt med tilhenger, men suksessen forutsetter tålmodighet, slik at man ikke føler seg stresset dersom det plutselig skulle oppstå en uventet situasjon. Når du har blitt vant til å kjøre med henger bak bilen og følger de vanlige reglene som gjelder ved kjøring med tilhenger, er det ingen kunst å kjøre trygt med tilhenger, sier Stig Søeborg.

Freetrailers fem gode råd

Kjøring med tilhenger setter rekord: Slik unngår du ulykker

Stig Søeborg forteller at det spesielt er uerfarne sjåfører som føler seg utrygge på kjøring, spesielt rygging, med tilhenger. Det mener han imidlertid det ikke er noen grunn til. Han oppfordrer dem til å følge noen enkle råd.

Rett opp. Det største kunststykket for mange er rygging med tilhenger. Her er det bare å huske på å alltid kjøre bilen langt nok frem, slik at du kan rette opp tilhengeren bak deg før du setter bilen i revers. Når tilhengeren er rett bak deg, er det enkelt å holde stø kurs.

Flytt hendene på rattet. Hold i den nederste delen av rattet når du rygger. Vri deretter rattet i den retningen du ønsker å styre tilhengeren. For å rygge til venstre, dreier du den nederste delen av rattet til venstre.

Bruk motoren til å senke farten. Når du skal bremse, slipper du gasspedalen og lar motoren bremse for deg. Det er mer drivstoffeffektiv og sikrer jevn og rolig bremsing. Hvis du er nødt til å bremse raskt, så gjør det i en så rett linje som mulig. Dette sikrer at en tungt lastet tilhenger ikke sklir ut bak deg.

Overhold reglene. Fart dreper, og maksimal hastighet for kjøring med tilhenger er 80 km/t. Sørg for at du holder riktig hastighet! Når du laster tilhengeren, må du huske på å overholde lastekapasiteten, plassere lasten med vekten jevnt fordelt på tilhengeren, og markere planker eller annen last som stikker ut over hengerkanten med f.eks. et tøystykke, eller reflektorer hvis det er mørkt.

Slapp av. Den kanskje viktigste tilhengerregelen er at du ikke skal stresse. Ta deg god tid når du kjører med tilhenger og vær tålmodig. Det er bedre å komme trygt frem litt senere enn å måtte bruke tid og krefter på en forsikringssak.

Kort sagt mener Stig Søeborg årsakene til uhell med hengere stort sett bunner i uvitenhet, utålmodighet og usikkerhet. Disse utfordringene kan løses ved å følge noen enkle råd og regler bak rattet. 

Kjøring med tilhenger setter rekord: Slik unngår du ulykker

Relaterte nyheter

Motta nyheter fra Freetrailer

Følg oss på sosiale medier

Line with QR code
Download App Norge

Kom i gang nå!
Skann QR koden her eller send «Freetrailer» til 2130 så sender vi deg en link til appen