Fem gode tips for kjøring med tilhenger

Freetrailer giver gode råd til trailerkørsel

Danskene elsker tilhengere – men de er fortsatt nervepirrende å kjøre

Dansker elsker tilhengere. Men ulykker med personbiler og tilhengere er på vei oppover, ifølge en ny undersøkelse fra Vegdirektoratet. Men med litt forarbeid og litt erfaring, gir Freetrailer tips til tilhenger-folket om sikker kjøring. Få fem gode tips om kjøring med tilhenger.

Hageavfall på henger. Når høsten gjør sitt inntog, kobler danskene tilhengeren på bilen og pendler mellom hagen og gjenbruksstasjonen med hageavfallet, før den første frosten melder sin ankomst. Men til tross for gode tilhengerrutiner er ikke alltid tilhengeren den naturlige forlengelsen av bilen som vi ønsker.

Ifølge Vegdirektoratet er trenden for ulykker med tilhenger økende, og siden 2010 har antall ulykker med både materielle- og personskader knyttet til personbiler med tilhenger økt fra 144 til 232 ulykker årlig. Det er en økning på 62 prosent på bare ti år. Det er likevel ikke noe som får Dansk Førerforbund til å svette ekstra.

«Selv om statistikken peker på en økning i årlige ulykker, tror jeg ikke at dette er et uttrykk for at danskene er blitt dårligere til å kjøre med tilhenger. Folk har dels blitt mer interessert i å ta førerkort for tilhenger, dels har sjåførene også blitt flinkere til å ta flere kurs, hvor de blant annet lærer å rygge og montere tilhengeren riktig på bilen. Så jeg ser definitivt en økende interesse fra danskene når det gjelder å lære de riktige teknikkene for å kjøre trygt med tilhenger», sier Bent Grue, nasjonal formann i Dansk Førerforbund. 

Freetrailer tilhenger

Gode råd for kjøring med henger

Det økende antallet ulykker med henger gir heller ikke grunn til bekymring for Stig Søeborg, som er servicesjef i Danmarks største bedrift for utlån av tilhengere, Freetrailer. Så selv om danskene elsker tilhengere, oppfordrer han deg til å følge noen enkle råd.

«Tilhengerulykker skjer oftest når folk er stresset. Skal du rygge med en tilhenger, er det viktig med tålmodighet så du ikke føler deg presset hvis en uventet situasjon plutselig skulle oppstå. Når du først har blitt vant til å kjøre med henger på bilen, og lært deg de vanlige kjørereglene, så er det ikke vanskelig å kjøre med henger», sier Stig Søeborg.

Stig Søeborg kan grovt koke årsakene til ulykker ned til uvitenhet, utålmodighet og usikkerhet. Alt er utfordringer som kan løses med noen e enkle råd og regler. Danskene leier ofte hengere og kan av og til trenge noen gode råd.

Freetrailers fem gode tips for kjøring med tilhenger

1. Rett opp bilen. Det største problemet for mange er å rygge med hengeren. Du må bare huske å alltid kjøre bilen langt nok frem, slik at du retter opp tilhengeren bak før du setter i revers. Hvis tilhengeren er rett bak deg, er det bare å holde retningen.

2. Flytt hendene på rattet. Hold i den nedre delen av rattet når du rygger. Deretter dreier du rattet i den retningen du ønsker å styre tilhengeren. For å reversere til venstre, drei den nedre delen av rattet til venstre.

3. Bruk motoren til å bremse ned. Når du skal bremse, slipper du gasspedalen og lar motoren bremse for deg. Det er mer drivstoffeffektivt og sørger for rolig nedbremsing. Hvis det er nødvendig å bremse raskt, gjør det i en så rett linje som mulig. Det sikrer at en tungt lastet tilhenger ikke sklir ut bak deg.

4. Følg reglene. Farten dreper, og maksimal hastighet for kjøring med tilhenger er 80 km/t. Sørg for å holde riktig hastighet! Når du laster hengeren, husk å også overholde lastekapasiteten, last hengeren med vekten jevnt fordelt og dersom en planke eller noe annet stikker ut over kanten av hengeren, er det ditt ansvar å binde på et merke eller en klut.

5. Slapp av. Den kanskje viktigste tilhenger-regelen er at du ikke skal stresse. Ta deg god tid med tilhengeren og vær tålmodig. Det er bedre å komme trygt frem litt senere, enn å bruke en halv dag på telefoner med forsikringselskapet.

Relaterte nyheter

Motta nyheter fra Freetrailer

Følg oss på sosiale medier

Line with QR code
Last ned Freetrailer App Norge
Download App Norge

Kom i gang nå!
Skann QR koden her eller send «Freetrailer» til 2130 så sender vi deg en link til appen